top of page
Foto van schrijverSimonis

Heb jij last van visogen in de natte verflaag?

18-11-2021


Een probleem waar professionele schilders mee te maken kunnen krijgen tijdens het schilderen, is een siliconenbesmetting. Het oppervlak is dan vaak plaatselijk besmet met de grondstoffen van siliconen. Hierdoor trekt de verf weg en ontstaan er kratertjes, putjes of ‘visogen’ in de natte verflaag. Weet jij hoe een siliconenbesmetting ontstaat? En hoe je er weer vanaf komt? Zo niet, lees dan snel verder!






Hoe ontstaat een siliconenbesmetting?

De meest voorkomende oorzaken van een siliconenbesmetting is door een siliconenkit of door het spuiten met een siliconenspray. In beide gevallen is het aangebracht in de buurt van het te schilderen oppervlak. Wanneer de siliconenkit wordt aangeraakt, worden de stoffen van de siliconen onzichtbaar verspreid over het oppervlak. Tijdens het spuiten met een siliconenspray komen stoffen vrij die op het oppervlak terecht kunnen komen waardoor de ondergrond aangetast wordt.


Hoe herken je visogen?

Als je een oppervlak schildert met een siliconenbesmetting zal er tijdens en direct na het schilderen plaatselijke kratervorming ontstaan. Een ander woord hiervoor dat veel gebruikt wordt is ‘visogen’. Dit zijn kleine cirkelvormige indrukken in de verflaag. Ook al blijf je doorstrijken, het helpt niet.


Wat te doen bij een siliconenbesmetting?

Kom je er tijdens het schilderen achter dat er kratervorming plaatsvindt? Stop dan gelijk en verwijder zo goed mogelijk de natte verf. Het oppervlak moet nu eerst goed drogen. Als het droog is moeten de besmette plekken ontvet worden. Vervolgens ga je schuren tot dat de oneffenheden van de visogen/kraters niet meer zichtbaar zijn. Voordat je weer begint met schilderen voeg je een aantal druppels anti-siliconen toe aan de verf. Hiermee tackel je het probleem en zal de verf als een mooie gesloten laag over het oppervlak vloeien. Nu kan je weer opnieuw beginnen met schilderen.


De producten die wij verkopen om een siliconenbesmetting tegen te gaan, zijn de Anti-Siliconen Vloeistof en de Aqua Anti-Siliconen Vloeistof van Avis. Het verschil tussen deze twee producten is dat de Anti-Siliconen Vloeistof aan vrijwel alle oplosmiddelhoudende lakken en vernissen kan worden toegevoegd, en de Aqua Anti-Siliconen Vloeistof aan vrijwel alle watergedragen lakken en vernissen. Bij beide producten geldt dat het geschikt is voor zowel binnen als buiten.



Hoe kan je een siliconenbesmetting voorkomen?

Er zijn verschillende middelen om een siliconenbesmetting te voorkomen. Je kunt het oppervlak van tevoren reinigen met een siliconenverwijderaar. Hierbij voeg je, zoals hierboven ook al genoemd, een paar druppels van de anti-siliconenvloeistof aan de verf toe. Gebruik altijd de voorgeschreven hoeveelheid. Een andere manier is om het oppervlak eerst erg zorgvuldig en goed te ontvetten. Wat ook erg belangrijk is, is om met schone materialen te werken. Een kwast die in aanraking is geweest met siliconen en daarna in een verfblik wordt gedoopt, zal de hele blik besmetten. Zorg er dus voor dat je je kwast regelmatig reinigt en je roller vervangt.


Meer vragen over een siliconenbesmetting of hoe je dit moet behandelen? Neem dan contact met onze technische advieslijn. Zij helpen jou passend advies te geven zodat jij op de beste manier en met het juiste product te werk gaat. Onze technische advieslijn is elke werkdag bereikbaar tussen 07:00 uur en 16:30 uur op 010 870 21 49.


329 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page