top of page
  • Foto van schrijverSimonis

Gebruik jij een ladder veilig?

28-02-2022


Werk jij geregeld op (grote) hoogte? Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Jij weet ook wel hoe eenvoudig gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een val kan ernstige gevolgen hebben. Het is geen overbodige luxe is om veilig de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Dit begint in de praktijk al heel simpel met het veilig gebruiken van jouw ladder. Hoe je dit makkelijk toepast lees je in deze blog aan de hand van 7 tips.


Foto: Wienese

Tip 1: Stabiele ondergrond

Zorg ervoor dat de ladder op een stevige, vlakke en stabiele ondergrond staat. Indien nodig kan je gebruik maken van een laddermat voor extra stabiliteit. Hiermee voorkom je dat je ladder wegzakt of wegglijdt. Ook zorgt de laddermat ervoor dat de ondergrond niet beschadigd wordt.


Tip 2: Size matters! Gebruik een ladder met voldoende lengte. De ladder moet bijvoorbeeld één meter boven het dakvlak uitsteken om veilig op en af te stappen. Let hier goed op voor ultieme veiligheid.

Tip 3: Antislip, ook voor ladders Let erop dat de ladder niet kan wegglijden. Om dit te voorkomen kan je zoals eerder als is aangegeven een laddermat gebruiken. Om extra stabiliteit te creëren kan je ook een ladder met anti-slipvoeten gebruiken of een stabilisatiebalk. Let erop dat de voetdoppen in goede staat zijn en laat de ladder 1x per jaar keuren. Hierdoor kan je veilig de ladder op en af. Je ladder kan je gemakkelijk én snel via onze eigen techniekafdeling laten keuren.


Tip 4: Plaats de ladder in stabiele opstelling Zorg voor een stabiele opstelling van de ladder door deze in een hoek van 70º te zetten. Dit kan je zelf gemakkelijk controleren door jouw tenen tegen de onderkant van de ladder te zetten en de ladder vast te pakken met de armen gestrekt vooruit. Kan je niet bij de ladder of zijn jouw armen niet gestrekt, dan dien je de hoek aan te passen.

Tip 5: Voorkom uitglijden op de ladder Jouw eigen uitrusting is ook belangrijk: draag zelf stevige en droge (werk)schoenen met antislipzolen om uitglijden op de ladder te voorkomen.

Tip 6: Heeft de ladder spreidstandbeveiliging? Gebruik het dan! Maak jij gebruik van een vouwladder of een reformladder? Let er dan op dat de scharnieren in de juiste (vergrendelde) positie staan en pas de drukvaste spreidstandbeveiliging toe.

Tip 7: Regelgeving Zorg dat je voor het gebruik van de ladder op de hoogte bent van het actuele A-blad Ladders en trappen.Samen verhogen we de veiligheid op de werkvloer!
Op zoek naar de perfecte ladder voor jou werkzaamheden? Voor iedere type ladder ben je bij Simonis Verf aan het juiste adres.


136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page