top of page
  • Foto van schrijverSimonis

Buiten schilderen, waar moet je allemaal rekening mee houden?

Bijgewerkt op: 6 aug. 2021

05-08-2021

In deze blog behandelen wij het thema buitenschilderwerk. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je buiten gaat schilderen? Dit gaat verder dan het uitzoeken van de juiste materialen en verf. Je bent ook afhankelijk van externe factoren als je een buitenklus gaat doen. De weersomstandigheden zijn essentieel voor het eindresultaat. Maar wat is nou de beste temperatuur om buiten te schilderen en hoe zit het met verschillende weertypes?


Foto: Wijzonol


Wanneer is het perfect schilderweer?

Als je buiten gaat schilderen in het voor- of najaar is het erg belangrijk om van tevoren de buitentemperatuur en de condensvorming (dauwpunt) in de ochtend te checken. Als de condensvorming hoog is moet eerst de ondergrond goed droog zijn, voordat je kan beginnen. Om te controleren of de ondergrond goed droog is kan je gebruik maken van een dauwpunt meter. Heb je deze niet? Geen probleem! Je kan het ook eenvoudig met een vloeitje controleren. Blijft het vloeitje plakken dan is de ondergrond nog té vochtig.


De beste temperatuur om te gaan schilderen ligt tussen de 15°C en 20°C, maar het is ook nog prima te doen als het buiten tussen de 10°C en 25°C is. Onder de 10°C wordt het wat lastiger. Veel verfsoorten drogen niet snel genoeg als de buitentemperatuur onder de 10°C is waardoor er een kans bestaat dat de lak slecht droogt of hecht. Tegenwoordig is er wel meer mogelijk om buiten te schilderen met lage temperaturen, zie kopje ‘Kan ik schilderen als het vriest?’.


Als het warmer is dan 25°C is dat ook slecht voor de verf. Een hoge temperatuur zorgt ervoor dat de verf juist te snel opdroogt, waardoor de kans op blaasjes en schroeien groter wordt. Ook bestaat er een grotere kans op de vorming van strepen en banen. De ideale temperatuur voor buitenschilderwerk is rond de 18°C. Over het algemeen kun je in Nederland dus best een groot deel van het jaar buiten schilderen.


Bij welke luchtvochtigheid kan ik het beste schilderen?

Naast de buitentemperatuur is ook belangrijk om voor het schilderen eerst de luchtvochtigheid te checken. Dit is te vinden op sites zoals Buienradar. Alle percentages onder de 85% zijn prima voor de meeste verven. Als de lucht erg vochtig is, vaak op dagen van mist en regen, zullen de meeste verven minder goed en snel drogen. Ook moet er rekening gehouden worden met het dauwpunt. Het dauwpunt kan ervoor zorgen dat er condensvorming op de vers geschilderde oppervlakte komt waardoor de verf mat uitslaat. In het schildersvak noemen ze dat ‘de dauw is erin geslagen’.


Kan ik buiten schilderen in de zon?

De zon kan helpen bij het drogen van het buitenschilderwerk. Maar bij te hoge temperaturen (warmer dan 25°C) kan het ook een bedreiging vormen. De verflaag droogt dan te snel waardoor er een grotere kans is dat er blaasjes in het schilderwerk ontstaan. Tot slot is het belangrijk om op te passen als je tweecomponentenproducten gaat gebruiken boven de 20°C. Deze drogen namelijk nog sneller bij hoge temperaturen.


Kan ik buiten schilderen als het regent?

Regen is niet goed voor het schilderwerk. Dat is fijn want waarschijnlijk heb je zelf ook geen zin om in de regen een buitenklus te doen. Op de dagen dat het regent is de luchtvochtigheid hoger waardoor de verf minder snel droogt. Als het dan gaat regenen kan de regen kringen in de laklaag veroorzaken. Als het op een later moment van de dag gaat regenen is het dus ook af te raden om te schilderen.

Wil je toch schilderen op een regenachtige dag? Zorg er dan voor (als het mogelijk is) om het werk af te schermen. Hiermee verklein je de kans op regenschade.


Kan ik buiten schilderen met wind?

Het is belangrijk dat het niet te hard waait als je buiten aan het schilderen bent. Als het hard waait is er een grotere kans dat er zand en vuil in het schilderwerk terecht komt. Dit hecht zich heel erg makkelijk als de verf nog niet opgedroogd is. Probeer te zorgen voor een schone werkomgeving.


Kan ik buiten schilderen als het vriest?

In het kopje ‘Wanneer is het perfect schilderweer?’ gaven we aan dat buiten schilderen onder de 10°C lastiger wordt. Maar tegenwoordig is er steeds meer mogelijk om buitenklussen te doen met lage temperaturen. Dat komt doordat fabrikanten een versie buitenverven (doorwerk lakken) hebben geproduceerd waardoor ze qua droging en verwerking breder inzetbaar zijn. Ondanks dat je nu buiten kan schilderen bij lage temperaturen kan het nog steeds niet als het vriest. Door de vorst kan de verf niet goed drogen waardoor het niet mogelijk is dan om buiten te schilderen.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page