top of page
 • Foto van schrijverSimonis

Ben jij al op de hoogte van het vernieuwde A-blad Rolsteigers?


23-12-2021


Jaarlijks gebeuren er nog steeds te veel ongevallen met rolsteigers, met ernstige gevolgen van dien. Ongevallen kunnen gebeuren tijdens het monteren, het gebruik en het demonteren. Het is dus erg belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en de richtlijnen te volgen. De vernieuwde rolsteigernorm EN 1004 is van kracht gegaan, daarom zijn er ook aanpassingen in het A-blad Rolsteigers. Ben jij hier al van op de hoogte? Zo niet, lees dan snel verder!
Wat houdt het A-blad Rolsteigers in?

In het A-blad Rolsteigers staan richtlijnen om het werken met rolsteigers zo veilig mogelijk te maken. Iedereen werkend met rolsteigers wordt geacht dit A-blad te volgen, tenzij een bedrijf aantoonbaar even veilig kan werken. Dit A-blad bevat richtlijnen over de werkvoorbereiding, opbouw, gebruiksfase, demontage, opslag en onderhoud van rolsteigers. Uiteindelijk is het doel dat ongevallen tijdens de montage en het gebruik van de rolsteigers niet meer voorkomt.Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

 • De rolsteigernorm EN 1004 en het A-blad Rolsteigers hebben nu betrekking op rolsteigers met een hoogte van 0 tot 12 meter, hiervoor was dit 2,5 tot 12 meter platformhoogte.

 • Slechts bij één platformniveau is het toegestaan om (tijdelijk) de heup- en knieleuning aan de gevelzijde te verplaatsen. En uitsluitend indien de afstand tussen gevel en steiger, op werkniveau, minder dan 15 cm is.

 • Nieuwe geleverde platformen zijn aan beide zijden voorzien van een opwaaibeveiliging.

 • Op de werkvloer zijn heup- en knieleuningen en kantplanken verplicht. Ook zijn tussenvloeren zijn voorzien van heup- en knieleuningen.

 • De afstand tussen de platformen mag maximaal 2,25 meter zijn, hiervoor was dit 4,2 meter.

 • De afstand tot het 1e platformniveau mag maximaal 3,4 meter zijn, hiervoor was dit 4,6 meter.

 • Vanaf 1 meter platformhoogte dient leuningwerk rondom te worden aangebracht, bestaande uit heup- en knieleuning plus kantplanken en moet de rolsteiger van binnenuit worden betreden.

 • Bij kleine (kamer)rolsteigers zijn extra stabiliteits-voorzieningen noodzakelijk.

 • Bij platformhoogte tot 1 meter moeten aan 4 zijden heupleuningen en aan 3 zijden knieleuningen zijn aangebracht.

 • Bij platformhoogte tot 1 meter met extra valgevaar, zoals bij het werken op verdiepingsvloeren waarbij de kans bestaat dat arbeidsmiddelen van de verdiepingsvloer vallen, is aan 3 zijden een kantplank noodzakelijk.


Meer weten?

Download hier het A-blad Rolsteigers. Lees het door en zorg dat je op de hoogte bent van de vernieuwde richtlijnen. Heb jij verder nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze technische advieslijn. Zij zijn elke werkdag bereikbaar tussen 07:00 en 16:30 uur op 010 870 21 49.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page