17-06-2021
In deze blog behandelen wij het thema; houtrot reparatie. Voor houtrot reparatie bieden wij verschillende merken aan; Polyfilla Pro, Renovaid en Repair Care. We vertellen je in welke situatie je het beste welk product kunt gebruiken.

Reparatiepasta’s worden gebruikt voor het repareren van beschadigingen in het hout. Het product is geschikt voor alle soorten hout ondergronden. Het voordeel van reparatiepasta is dat het niet kan scheuren en met het hout meebeweegt. In de zomer zet het hout iets uit en in de winter krimpt het iets. De reparatiepasta’s kunnen deze beweging van het hout aan.
Polyfilla Pro, Renovaid en Repair Care zijn gelijkwaardige merken als het gaat om houtrot reparatie. Alle drie de merken hebben diverse producten voor kleine, middelgrootte en grote reparaties. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van welk product van welk merk je kunt gebruiken bij verschillende situaties:
Kleine reparaties zoals schroef- en spijkergaten of scheuren (tot 1 centimeter)
Polyfilla Pro: W350.
Renovaid: Renofill Duo (0-6mm max).
Repair Care: DRY FLEX® 1 of DRY FLEX® SF.
Middelgrootte reparaties zoals flinke hoeken (tot 3,5 centimeter)
Polyfilla Pro: W360.
Renovaid: Renoflex Oranje : 2 - 20 graden (winterkwaliteit), Renoflex Groen: 10 - 30 graden (zomerkwaliteit) en Renocure PU: 2 - 30 graden.
Repair Care: DRY FLEX® 4, DRY FLEX® 16 BIO FLEX™ SLLROUND en de BIO FLEX™ COOL voor in de winter maanden.
Grote reparaties zoals delen van een kozijnen vervangen (tot 5 centimeter)
Polyfilla Pro: W370.
Renovaid: Renoflex Oranje, Renoflex Groen en Renocure PU.
Repair Care: DRY FLEX® 16, DRY FLEX® 4 (bij temperaturen <10°C (net als de cool)), BIO FLEX™ ALLROUND en de BIO FLEX™ COOL voor in de winter maanden. Deelvervanging kan met alle reparatieproducten van Repair Care. Hierbij moet de minimale laagdikte van 5mm aangehouden worden om te zorgen voor een duurzame reparatie.
Voor het gebruik van reparatiepasta moet eerst een primer aangebracht worden. Alleen de Renoflex Rood (lamineren & deelvervanging) van Renovaid heeft geen primer nodig. Elk merk heeft een passende primer bij de reparatiepasta. Alle primers bestaan uit 2 componenten en mogen niet met een kwastje gemengd worden maar met een roerhoutje.
Verwijderen van houtrot
Het verwijderen van houtrot kan gedaan worden met een beitel of een freesmachine. Wij raden het aan om te werken met een freesmachine. In de machine zitten bolkop- of stift freesjes om het houtrot weg te frezen tot het gezonde hout. Dit gaat sneller, makkelijker en je kunt er preciezer mee te werk gaan.
Materiaal
Het is van belang om bij houtrot reparaties het juiste materiaal te gebruiken. Je hebt een mengplateau en plamuurmessen nodig om het A en B component met elkaar te mengen. De mengplateau’s en plamuurmessen worden van speciaal materiaal gemaakt waar de reparatiepasta zich niet aan kan hechten. Daarnaast is het belangrijk om niet te gaan mengen met de kwast waarmee je de primer gaat verwerken. Je hebt kans dat er te veel van het A of B component inzit en hierdoor niet goed droogt.
Product
Het is van belang dat je het juiste product gebruikt voor de juiste reparatiegrootte. Hoe groter de reparatie, hoe meer warmte vrijkomt bij de reactie tussen de 2 componenten en daarmee sneller uitgehard is. Deze warmte versnelt namelijk de reactie. Hierdoor is het van belang te kiezen voor een "traag" product om te voorkomen dat de reparatie opbolt en van binnen verbrand. Wij zien wel eens dat schilders - voor grote reparaties - bijvoorbeeld de DRY FLEX® 1 van Repair Care gebruiken, omdat zij denken dat dit sneller droogt en wel kan. Dit is niet waar, het product wordt dan te heet. De reparatie kan van binnen verbranden waardoor het product niet zijn bedoelde eigenschappen krijgt en er geen duurzame reparatie overblijft. De DRY FLEX® 4, DRY FLEX® 16 BIO FLEX™ ALLROUND en de BIO FLEX™ COOL kunnen ook voor kleine reparaties >0.5 mm gebruikt worden. Alleen omdat de reparatie kleiner is, kan het langer duren voordat deze uitgehard is.
Houd er tevens ook rekening mee dat je aanmaakt wat je echt nodig hebt. Als je de reparatiepasta gaat aanmaken ontstaat er een chemische reactie tussen de A en B componenten. Hierdoor wordt het drogingsproces actief. Na aanmaak heb je voor grote reparaties een verwerkingstijd van +/- 2 uur (de exacte verwerkingstijd hangt natuurlijk af van het gebruikte product), voor kleine reparaties is dit +/- 20 minuten. Alles wat je verder niet gebruikt kun je weggooien.
Tip: Werk je met de langzaam drogende producten voor grotere reparaties en wil je na het aanmaken nog even een bakkie koffie drinken? Dat kan! Smeer het mengsel helemaal uit op het mengplateau. Zo wordt het drogingsproces vertraagd en kun jij koffie drinken. Bij producten voor kleine reparaties wordt het drogingsproces ook vertraagd maar omdat de tijd zo kort is lukt het niet om daartussen een bakkie te drinken. Doe het dus alleen bij grotere reparaties
Veiligheid
Als je aan de slag gaat met reparatiepasta’s dan is het van belang om altijd bescherming aan te trekken en veilig te werken. Hieronder verstaan wij Nitril handschoenen en schoon materiaal. In de reparatiepasta’s zit epoxy. Dit is een zeer sterk chemisch middel waar je een allergie van kunt krijgen. Met deze allergie krijg je uitslag op je huid. Als je eenmaal de allergie hebt opgelopen kun je nooit meer met deze producten werken. Het is dus erg belangrijk om handschoenen en schoon materiaal te gebruiken.
Tip: Voor het schoonhouden van het materiaal kan je Wipes gebruiken. Dit zijn natte doekjes waar je heel goed je gereedschappen mee kan schoonmaken.
Comments